Makanan terkenal


Makanan terkenal setiap negeri di Malaysia

1. Kelantan - budu , laksam, ikan budu , nasi kerabu, solok lada, etok , laksa kelantan . ikan singgang , gelembung buaya.

2. Terengganu - keropok lekor , rojok kateh nasi dagang , sata, pulut lepa , ketupat sotong


3. Johor - Tempe , soto, botok-botok , laksa johor , kacang poll , lontong


4. Melaka - Cencaluk , asam pedas , gula melaka


5. Pahang - patin tempoyak , gulai asam rom , puding raja , sambal hitam, 
,dodol berkukus,ati pari jagung,gulai kemahang,opor daging,halwa maskat,cemang kepayang , nasi ulam 99 daun kayu

6. Selangor - nasi ambeng , apam beras - 


7. Negeri Sembilan - Masak lemak cili api ,  
Masak lemak daging salai

8. Perak - tempoyak , rendang tok , limau tambun , kopi putih, ayam taugeh, mi udang banjir


9. Kedah -ikan pekasam, apam lengang, kuih karas, kuih gedung chak, laksa kedah, Udang geragau, buah keduak, lempuk, kelamai, sagun emping, inang2


10. Perlis. - belacan , laksa 


11. Pulau Pinang - nasi kandar, Laksa Penang, pasembur


12. Sabah - Ambuyat ,Tuhau, Inava,jeruk bambangan & basau , amplang, rumpai laut , ikan ampap , hinava, noonsom, pinaasakan, sup ayam lihing, buras


13. Sarawak -ikan terubuk, kek lapis , umai, dabai , sagu , belacan bintulu, laksa sarawak , manok pansoh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan